AAFM heeft een methode ontwikkeld om periodiek werkdruk te meten onder schoonmaak-, catering- en beveiligingsmedewerkers. Wat de methode uniek maakt, is de geconsolideerde rapportage uit het onderzoek. Volgens AAFM zien werkgevers en opdrachtgevers door deze sturing de medewerkerstevredenheid toenemen, ziekteverzuim afnemen en de kwaliteit van dienstverlening stijgen.
Eerste resultaten
Onlangs is de eerste geïntegreerde werkdrukmeting uitgevoerd onder medewerkers van Albron (catering), Securitas (beveiliging), Asito en CSU (schoonmaak). Deze ketenpartners zijn door AAFM gecontracteerd om de facilitaire dienstverlening uit te voeren bij een van haar opdrachtgevers. Het onderzoek is uitgevoerd onder 541 medewerkers en kent een respons van 80 procent. AAFM heeft de resultaten geëvalueerd met Albron, Securitas, Asito en CSU. Bij deze evaluaties zijn de ondernemingsraden van deze ketenpartners betrokken als vertegenwoordiging van de medewerkers. Hieruit zijn adviezen en actieplannen ontstaan die in 2014 verder uitgewerkt en uitgevoerd worden.
Mooi zo’n instrument. Hoe is met het gebruik van het instrument te verklaren dat kwaliteit van dienstverlening stijgt en verzuim af neemt? Neemt de werkdruk ook af?